Köpeğiniz ile Tekne Tatili
- Ferro
- 11 Tem 2019
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 23 Tem 2019
Birlikte Keyfini Çıkarın

Sevimli dostlarınızı yanınızdan ayırmayın. Birlikte seyahat eden, birlikte keşfeden köpek ve sahiplerinin ilişkileri bambaşka oluyor. Aralarında farklı bir bağ oluşuyor. Birbirlerine nasıl da güven ve heyecanla bakıyorlar öyle değil mi?
Birlikte metrelerce yükseklikten suya atlayan adam ve köpeğin gözlerine bir bakın. Her sabah teknesi ile açılıp birlikte balık tutan adam ve köpeğine bakın. Motora atlayıp köpeği ile birlikte seyahat eden adama ne demeli…
Her ikisinin de bunu tutku ile yaptığını göreceksiniz.
Köpeğiniz ile tekne tatiline gitmeden önce soracağınız birinci soru köpeğinizin yüzmeyi veya suyu sevip sevmediği olacak. İkinci aşamada köpeğinizin suya alıştırılması sağlıklı bir şekilde tamamlandı mı? Alıştırma süreci konusunu lütfen atlamayın olur mu?
Cevabınız evet ise; cinsi, tüy ve deri yapısı buna uygun mu diye bakın ve tabii ki veterinerinden sağlık ile ilgili önerileri dinleyin.
Bir tekneye misafir oluyorsanız veya teknenizi kiraladıysanız tekne sahibine köpeğinizle katılıp katılamayacağınızı sorun. Genellikle evet cevabını alırsınız ama sormayı ihmal etmeyin.
İşte Köpeğiniz ile Tekne Tatilinde Konforunuzu Artıracak Birkaç Öneri

Belge İşlemleri
Köpeğinizi veya evcil hayvanınızı yelkenli tekne tatiline götürmeye karar verdiğinizde, özellikle ülkeler arası seyahat edecekseniz bazı belge ve aşılara ihtiyacınız olacak. Her ülkenin farklı mevzuatı bulunduğu için seyahat öncesinde bir araştırma yapmanız gerekecek.
Gireceğiniz ülke sınırlarında hangi belgelerin ve aşıların zorunlu olduğu ve prosedürler ile ilgili gerekli makamlardan bilgi alın. Eğer bir tekne kiraladıysanız kiralama şirketinden bu konuda destek isteyebilirsiniz.
Avrupa ülkeleri ve birçok ülkede mikroçip uygulaması zorunlu tutuluyor. Aşı takvimi ve zorunlu aşılar da aynı şekilde ülkeden ülkeye değişebiliyor.
Bazı ülkeler giriş yaparken evcil hayvanınızı karantinaya almak isteyebiliyor. O ülkenin karantina kural ve yasalarını önceden bilmeniz de sürece hazırlıklı olmanızın önemli bir parçası olacaktır.
Ona Yer Açın
Köpeğiniz ilk kez yelken deneyimleyecekse biraz tedirgin olabilir. Ona saklanabilmesi için yer açtığınızdan emin olun. Üzerinde ona zarar verebilecek bir aksesuar bırakmayın. Sakinleşmesi veya ortama alışması için zaman tanıyın.
Tuvalet
Tuvalet konusunda ne yapacağınız konusunda endişelerinizi duyar gibiyiz. Köpeğinizin tuvaletini tutmasını bekleyemezsiniz. Yapay çimlerin bu konuda çok iyi bir çözüm olduğunu duyduk. Köpeğiniz bunu çim sanacak ve buraya tuvaletini yapacaktır. Temizleme işlemini kolaylaştırmak için de bir hazne veya tepsi içerisine yerleştirebilirsiniz.
Bir diğer öneri ise köpeğinize kısa bir eğitimle denize yapmasını öğretmek. Ancak burada düşme tehlikelerine karşı dikkatli olmanız gerekecek.

Seyahat Öncesi Pratik
Köpeğinizle öncesinde deniz ve yelken deneyiminiz yoksa bir alıştırma yapmayı deneyin. Birkaç kez kısa tekne yolculuğu planlayın. Böylelikle verebileceği tepkiler konusunda da deneyim kazanırsınız. Köpeğinizin sevdiği oyuncaklar ve yatağı onu kendi evinde hissettirecektir.
Panik durumlarında köpeğinizi nasıl sakinleştirebileceğiniz konusunda iyi olun. Panik durumunda köpekler kendilerine ya da çevrelerine zarar verme eğilimine girebilirler.
Güneşten Korunma ve İlaçlar
Özellikle ince tüy yapısına sahip köpekleriniz de güneş yanığı olabilirler. Yeterince gölge alana sahip olduğunuzdan emin olun. Bol su içecekleri konforu sağlayın. Evcil hayvan dostu güneş kremleri olduğunu duydum. Ancak pratiklik açısından UV korumalı kıyafetler giydirmeyi tercih edebilirsiniz.
Deniz hastalıkları konusunda en iyi yöntemin önlem tedavileri olduğundan diğer yazılarımızda bahsetmiştik. Evcil hayvanlarımız için de deniz hastalıkları konusunda önlemler almalısınız. Çoğu deniz hastalığı ilacını köpeğiniz için de etkili olacaktır. Ancak bunu veterinerinize sormadan kesinlikle yapmayın.
Düşme ve Önlem
Köpeğinizin tekneden düşmesi en çok dikkat etmemiz gereken konuların başında gelmektedir. Köpekleriniz çok iyi yüzücüler olabilir ancak konu düşme sonrası hayatta kalmaya geldiğinde kesinlikle ve kesinlikle can yeleğinin dostunuzda da bulunması gerekmektedir.
Can yeleği hem kendiniz, hem çocuklarınız hem de evcil hayvanınız için kesinlikle atlamamanız gereken bir numaralı güvenlik önlemidir.
Seyre başlamadan önlemler alınmalıdır. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi ebeveyn denetimi en iyi yöntemdir. Hava şartlarının zorlaştığı durumlarda bağlamak en güzel karar olacak.
Köpeğinizin rahatça tekneye çıkabilmesi için köpek merdivenlerini araştırabilirsiniz.
Kaybolmalara Karşı Dikkat
Marinalar veya kıyı durakları köpeğinizin kaçmasına en uygun yerler :) Uzun süren bir yolculuk sonrasında yaramaz dostlarımızın ne yapacağı pek belli olmaz :)
GPS takip cihazı takmanız iyi bir öneri olacaktır. Bunun yanında boyun tasmasında, teknenizin ve sizin adınız ile birlikte iletişim bilgilerinizin bulunduğuna emin olunuz.

Önlemlerinizi aldıktan sonra rahat olun ve birlikte keyfini çıkarmaya bakın.
Birlikte keşfedeceğiniz nice miller dileriz :)
Comments